Çfarë është kontrolli urologjik?

Kontrolli urologjik është një nga ekzaminimet e hollësishme që është jashtëzakonisht i rëndësishëm për shëndetin e meshkujve. Një ekzaminim i plotë fizik dhe përcaktuar se pacienti ka, ose nuk ka kancer (Përcaktimi i PSA-së) janë thelbësore tek të gjithë meshkujt që kanë mbushur moshën 50-vjeç për të zbuluar lloje të ndryshme të çrregullimeve urologjike dhe lloje të caktuara të kancerit, si kanceri i prostatës.

Çfarë është kontrolli urologjik?

Kontrolli urologjik është një ekzaminim i përgjithshëm rutinë i sistemit gjenitrourear mashkullor i përbërë nga analiza të ndryshme mjekësore të kërkuara nga urologu për diagnostikimin dhe trajtimin e problemeve që lidhen me riprodhimin e mashkullit, sistemin seksual dhe urinimin.

Sa shpesh bëhet kontrolli urologjik?

Të gjithë meshkujt mbi 50-vjeç duhet të shkojnë tek urologu një herë në vit për një kontroll të plotë urologjik. Rekomandohet të fillohet nga mosha 40-vjeç në rastet me histori familjare të kancerit të prostatës. Natyrisht, pa marrë parasysh se çfarë moshe të jenë meshkujt, ata nuk duhet të kalojë shumë kohë për të bërë një vizitë te urologu nëse kanë ndonjë problem gjatë urinimit ose para se të shfaqet ndonjë shqetësim me sistemin riprodhues.

Analizat e kryera gjatë kontrollit urologjik

Ekzaminim fizik

 Mjeku urolog kryen ekzaminime të zonës së barkut, veshkave dhe fshikëzës, si dhe të penisit, skrotumit dhe testikujve. Për shkak të rëndësisë së tij del në plan të parë ekzaminimi rektal me gisht dhe ekzaminimi i prostatës. Ky është një test pa dhimbje që kryhet në pak sekonda. Vetëm ekzaminimi digjital rektal nuk është i dobishëm për zbulimin e kancerit të prostatës në një fazë të hershme. Megjithatë, ai ofron informacion shumë të besueshëm së bashku me PSA.

Ekografi urologjike

Kjo metodë është e dobishme në çrregullimin e urinimit ose në raste të tjera klinike që e shkaktojnë atë. Ka metoda të ndryshme që bëjnë të mundur kryerjen e biopsisë së prostatës nëse ka shenja të kancerit të prostatës, si ekografia transrektal e prostatës ose ekografia testikulare nëse dyshohet për tumore testikulare.

Matja e rrjedhjes së urinës

Për të matur sasinë e urinës së ekskretuar gjatë urinimit, kohën e urinimit, kulmin e fluksit maksimal miksional të ofruar dhe vlerën mesatare të fluksit në urinë, pacienti duhet të urinojë në një tualet portativ. Me këtë test, urologu mund të dyshojë për praninë e një bllokimi në daljen e urinës nga fshikëza ose një dobësi në tkurrjen e muskujve të fshikëzës.

Analiza

Bëhet për të zbuluar nëse në urinë ka infeksione gjaku apo urinare apo patologji më serioze si tumoret e veshkave apo të fshikëzës. Është shumë e rëndësishme të përcaktohet PSA-ja, një proteinë e prodhuar nga qelizat epiteliale të prostatës që rrit nivelin e saj në gjak kur qelizat e tumorit të prostatës janë të pranishme.