Operacioni i stomakut në tub

Operacioni i stomakut në tub është një operacion i reduktimit të stomakut, i referuar edhe si gastrektomia e mëngës.

Operacioni i stomakut në tub

Operacioni i stomakut në tub është një operacion i reduktimit të stomakut, i referuar edhe si gastrektomia e mëngës. Në operacionin tub gastrik, që është metoda më e përdorur në kirurgjinë e obezitetit, hapen vrima 0,5 cm nga muri i përparmë i stomakut. Më pas merret 80% e stomakut. Meqenëse 20% e mbetur i ngjan formës së tubit, operacion quhet tubi gastrik. Kjo procedurë quhet edhe kirurgjia laparoskopike e mbyllur.

Si bëhet operacioni i stomakut në tub?

Ky operacion i kryer me metodën laparoskopike është një teknikë kirurgjikale e mbyllur. Nuk bëhen prerjet 10 cm si në operacionet e hapura. Me disa vrima prej 0,5 cm, kryhet marrja e stomakut nga barku. Procesi i operacionit monitorohet duke dërguar një kamerë me rezolucion të lartë në stomak. Ky operacion, i cili është jashtëzakonisht i rehatshëm, kryhet gjithashtu pa dhimbje dhe shpejt.

Operacioni kryhet nën anestezi të përgjithshme. Është jetike të kontrollohet për gjakderdhje në vijën e qepjes pas operacionit. Pas kryerjes së kontrolleve, tubat e dërguar gjatë operacionit hiqen dhe vendoset një sistem kullimi për të nxjerrë gjakun e tepërt.

Përparësitë e kirurgjisë gastrike

Ka disa avantazhe që u ofron individëve operacioni i stomakut në tub. Këto përfitime janë përgjithësisht si më poshtë.

  • Pas operacionit ndodh ulje e volumit gastrik. Prandaj, individët janë më të ngopur duke konsumuar më pak ushqim. Kjo përshpejton heqjen e peshës. Megjithatë, nuk ka kufizime ushqimore gjatë gjithë jetës pas operacionit.
  • Hormoni grelin, i quajtur hormoni i urisë, ndodhet në pjesën e stomakut që nxirret jashtë. Kjo zvogëlon dëshirën për të ngrënë.
  • Nuk kryhet trajtim për zorrët. Në këtë mënyrë nuk shihen probleme si pengimi, rrjedhja dhe gjakderdhja në zorrët.
  • Kërkon pak shtrim në spital.
  • Në trup nuk vendosen në asnjë mënyrë lëndë apo objekte të huaja.
  • Absorbimi gastrik gjithashtu nuk pengohet. Prandaj, mungesa e mineraleve dhe vitaminave gjatë ushqyerjes është shumë më e ulët.

Pas operacionit të stomakut në tub

Do të jetë jashtëzakonisht e rehatshme pas operacionit. Sepse është një procedurë kirurgjikale e mbyllur. Meqenëse krijohen prerje të vogla, tek individët shfaqen shumë më pak dhimbje. Kjo çon në një proces të shpejtë rikuperimi. Individët kontrollohen në muajin e 1, 3, 6 dhe në muajin e 12-të. Individët që humbin mesatarisht 20 kg në muajin e parë pritet të humbasin 80% të peshës së tepërt deri në fund të 1 viti.