Heqja kirurgjikale e veshkës (Nefrektomia)

Nefrektomia është një ndërhyrje kirurgjikale në të cilën hiqet e gjithë veshka ose një pjesë e veshkës.

Heqja kirurgjikale e veshkës (Nefrektomia)

Nefrektomia është një ndërhyrje kirurgjikale në të cilën hiqet e gjithë veshka ose një pjesë e veshkës. Nefrektomia ndodh në 3 mënyra. Këto janë:

  • Heqja e një pjese të veshkës (nefrektomia e pjesshme)
  • Forma e heqjes së të gjithë veshkës (nefrektomia e thjeshtë).
  • Heqja e të gjithë veshkës, yndyrës përreth dhe gjëndrës mbiveshkore, si dhe nyjeve limfatike aty pranë (nefrektomia radikale)

Është një ndërhyrje e kryer nën anestezi të përgjithshme, e cila zakonisht zgjat rreth tre orë ose më shumë.

Pse kryhet nefrektomia?

 Ka disa arsye për zbatimin e operacionit të nefrektomisë. Këto arsye në përgjithësi janë si më poshtë.

  • Kur ka tumore në veshka si hipernefroma
  • Nëse veshka është e prekur rëndë nga sëmundje beninje si hidronefroza
  • Kur veshka dëmtohet nga infeksioni, gurët në veshka apo probleme të tjera
  • Kur ka një traumë në veshkë që shkakton dëmtime të rënda
  • Kur dikush dhuron një veshkë
  • Nëse ka defekte të lindura
  • Ky operacion kryhet për të kontrolluar presionin e lartë të gjakut tek personat që nuk kanë burim të mirë.

Si kryhet operacioni i nefrektomisë?

Aplikohet në mënyra të ndryshme sipas metodave të neferektomisë. Në këtë pikë është e mundur të përmenden detajet e mëposhtme për aplikimin e nefrektomisë.

Nefrektomia e thjeshtë: Pacienti shtihet anash. Mjeku bën një prerje deri në 30 cm në njërën anë pikërisht mbi brinjë. Procesi i prerjes heq muskujt, yndyrën dhe indet. Një brinjë mund të duhet të hiqet. Më pas kirurgu do të presë tubin që çon urinën nga veshka në fshikëz (ureter) dhe enët e gjakut dhe më pas heq veshkën.

Nefrektomia radikale: Kirurgu bën një prerje 20-30 cm përpara barkut, nën brinjë. Kjo mund të bëhet edhe nga anash. Në të njëjtën mënyrë hiqen muskujt, yndyrat dhe indet. Ureteri dhe enët e gjakut priten gjithashtu për të hequr veshkën. Përveç yndyrave, ndonjëherë mund të jetë e nevojshme heqja e gjëndrës mbiveshkore dhe disa nyjeve limfatike.

Kirurgjia laparoskopike e veshkave: Kirurgu bën tre ose katër prerje të vogla në bark dhe anash për të përdorur sonda të vogla dhe një kamerë për të kryer operacionin. Më pas kirurgu e zmadhon njërën prej prerjeve deri në 10 cm për të hequr veshkën. Gjithashtu do të presë uretrën, do të vendosë një qese rreth veshkës dhe do ta heqë atë nga prerja më e madhe. Është një operacion që mund të jetë më i gjatë se nefrektomia e hapur, por ka një rikuperim më të mirë me më pak dhimbje.