Kapëse gastrike

Kapëse gastrike është një metodë që aplikohet për të shpëtuar nga pesha e tepërt që nuk hiqet nga trupi me dietë dhe sport. Synohet heqja e të paktën gjysmës së peshës së tepërt në vitin e parë me kapëse gastrike, e cila është një drejtim i përshtatshëm për pacientët me mbipeshë. Kjo metodë është zakonisht e përshtatshme për njerëzit që janë rreth 40-50 kilogramë më shumë se pesha e tyre ideale.

Kapëse gastrike

Operacioni i kapëses gastrike, i cili kryhet me metodën e kirurgjisë laparoskopike, përfundon brenda një ore. Kapësja gastrike e prodhuar nga silikoni nuk dëmton në asnjë mënyrë organet dhe indet. Gjerësia e këtyre kapëseve, të cilat kanë një gjatësi rreth 10 cm, është 1 cm. Në fund të kapëseve ndodhet një tullumbace që mund të fryhet. Ajo është gjithashtu e integruar me kapësen. Pas vendosjes së kapëses, tullumbacja në fjalë fryhet.

Për kë mund të aplikohet kapësja gastrike?

Kapësja gastrike aplikohen tek personat nga mosha 18 deri në 65-vjeç me indeks të masës trupore të paktën 40. Përveç kësaj, individët nuk duhet të kenë ndonjë problem që është pengesë për operacionin. Dihet që kandidatët idealë për kapëset gastrike janë ata që janë 40 kilogramë më shumë se pesha e tyre ideale. Gjithashtu, ky operacion nuk mund të kryhet tek individët nën moshën 18-vjeç. Mund të thuhet se operacioni gastrik nuk është i përshtatshëm për individët me dëmtim të veshkave, sëmundje të ndryshme të rëndësishme dhe gjendje kronike.

Si vendoset kapësja gastrike?

Operacioni në fjalë zakonisht zgjat rreth 1 orë. Anestezia e përgjithshme aplikohet tek pacientët në operacionin e kapëses gastrike, që është një operacion kirurgjikal. Në stomakun e pacientit bëhen prerje të vogla që nuk i kalojnë 1 cm. Këto prerje sigurojnë qasje nëpërmjet ezofagut në pikën e lidhjes së stomakut. Nëpërmjet instrumenteve teknologjike, kapësja gastrike vendoset në këtë pjesë. Ajo vendoset disa centimetra përpara bashkimit të ezofagut dhe stomakut. Tullumbacja, e cila ndodhet menjëherë në fund të kapëses, fryhet dhe stomaku ngushtohet. Me këtë procedurë, e cila kryhet në zonën hyrëse të stomakut, krijohet një dhomë e vogël gastrike. Ushqimi që vjen në këtë zonë, i cili ka një kapacitet prej 30 cc, përparon më ngadalë se normalja dhe siguron rënie në peshë.