Testet e funksionit të tiroideve

Hormoni i tiroides është një nga hormonet më të rëndësishme në trup. Testet e funksionit të tiroideve janë teste që tregojnë nëse hormoni në fjalë funksionon në mënyrë të shëndetshme.

Testet e funksionit të tiroideve

Këto janë teste gjaku për të analizuar funksionin e gjëndrës tiroide. Analizohet TSH i plazmës, T4 i lirë dhe T3 total. Nivelet normale të TSH variojnë nga 0.37 në 4.7 mIU/L dhe këto ndryshojnë sipas laboratorëve. Nivelet e T4 në plazmë variojnë nga 60 në 150 nmol/L dhe nivelet e T3 variojnë nga 1.2 në 2.7 nmol/L.

Disa ndryshime në gjëndrën tiroide vijnë nga një sëmundje autoimune. Në këto situata, është me interes të maten nivelet e auto-antitrupave të caktuar, si anti-tiroglobulina, anti-peroksidaza tiroide ose antitrupat kundër receptorit TSH.

Kur kryhen testet e funksionit të tiroides?

Hormonet tiroide janë thelbësore për metabolizmin normal të individit. Ato ndërhyjnë në metabolizmin e karbohidrateve, lipideve, proteinave dhe prekin organet që janë po aq të rëndësishme sa zemra.

Funksioni i gjëndrës tiroide kontrollohet nga një gjëndër tjetër e quajtur gjëndra e hipofizës. E vendosur në bazën e kafkës, kjo gjëndër prodhon një hormon të quajtur hormoni tiroid-stimulues tiroide, ose i njohur ndryshe si TSH.

TSH është shumë e ndjeshme ndaj ndryshimeve në nivelet e qarkullimit të gjakut të hormoneve T4 dhe T3. Një rritje e vogël e përqendrimit të T4 të lirë shkakton një ulje të madhe të përqendrimit të TSH dhe anasjelltas.

Këto teste përdoren për të përcaktuar sëmundjet e mëposhtme.

  • Rritja e gjëndrës tiroide (Gusha)
  • Hipertirozë
  • Hipotirozë
  • Nyjë tiroide

Si të kryeni testet e hormoneve tiroide?

Testet e hormoneve tiroide kryhen në një mënyrë jashtëzakonisht të thjeshtë. Ajo kryhet në institucione të ndryshme shëndetësore në formën e analizave të gjakut me kërkesë të mjekut. Është e mundur të mësohen vlerat e TSH, TS4 dhe TS3 me një tub gjaku të marrë nga pacienti. Këto analiza duhet të kryhen në mëngjes dhe me stomak bosh.

Këto analiza matin sasinë e TSH që gjendet në gjakun e individëve. Veçanërisht kryhet te pacientët me simptoma të lidhura me rritjen e gjëndrës tiroide dhe parregullsinë e tiroides. Përveç kësaj, vlerat e TSH, TS3 dhe TS4 shikohen në analizat rutinë të gjakut dhe ekzaminimet e individëve. Është shumë e rëndësishme të kontrollohen këto vlera, të cilat mund të rriten dhe bien sidomos gjatë shtatzënisë. Këto analiza, të cilat lidhen me hormonin e tiroides që ndikon në të gjitha funksionet e trupit, duhet të kryhen në intervale të rregullta.