Kirurgjia e Timomës

Kirurgjia e Timomës është një nga aplikimet e preferuara për shkak të tumoreve në pjesën e njohur si gjëndra timus. Gjëndra timus kontribuon në sistemin mbrojtës në trup deri në adoleshencë, por më pas humbet funksionin e saj dhe tkurret. Thuhet se shëndeti i pacientit do të ndikohet negativisht nëse gjëndra e timusit e përfshirë në prodhimin e T-lonfociteve rritet dhe përmban qeliza tumorale.

Kirurgjia e Timomës

Shfaqja e problemit të timomës do të shkaktojë presion në gypin e frymëmarrjes dhe kollë të ngjashme me bronkitin. Në fazat e mëvonshme nevojitet një procedurë serioze kirurgjikale për tumorin e gjëndrës timus, e cila çon në ënjtje dhe skuqje të fytyrës.

Cilat janë fazat e Timomës?

Fazat e sëmundjes Timoma, e cila është një tumor i gjëndrës së timusit, janë të ndryshme. Në këtë kontekst, është e pavëmendshme që studimet se kur do të bëhet ndërhyrja kirurgjikale kryhen me përpikëri. Fazat e mëposhtme do t'ju ndihmojnë të merrni informacionin bazë se kur duhet të kryeni procedurat kirurgjikale.

  • Në fazën e parë, shihet se tumori është në një zonë të kufizuar brenda një kapsule,
  • Në fazën e dytë, tumori i ndarë nga kapsula përhapet në zonën dhjamore rreth saj,
  • Në fazën e tretë, shihet një tumor që përhapet në grykë, mushkëri dhe vena,
  • Në stadin e katërt, membrana e mushkërive dhe organet e largëta janë gjithashtu të mbuluara me tumore.

Fazat duhet të trajtohen me përpikëri sepse ato ndikojnë drejtpërdrejt në suksesin e praktikës kirurgjikale. Në këtë kontekst, është shumë e rëndësishme të fillohet menjëherë trajtimi sipas fazave pas diagnostikimit.

Kirurgjia e Timomës dhe procesi i trajtimit

Për të hequr tumorin nga gjëndra e timusit dhe për të pasur një trup të shëndetshëm, fillimisht duhet të përcaktohen fazat. Pasi të përcaktohen fazat, vendoset trajtimi dhe aplikohet menjëherë një zgjidhje.

Timoma në fazën e parë dhe të dytë duhet të hiqet me operacion kirurgjik. Kimioterapia ose radioterapia nuk janë të nevojshme për tumorin në këto faza. Rezultatet e suksesshme arrihen duke kryer aplikime të kirurgjisë robotike. Për fazën e 3-të, është thelbësore që fillimisht t'i nënshtroheni kimioterapisë dhe më pas të aplikoni për operacionin e timës. Meqenëse faza e 4-t është faza përfundimtare, këtu duhet të merret parasysh përhapja. Në përgjithësi, ndërhyrjet kirurgjikale nuk përdoren.

Kirurgjia e Timomës është e rëndësishme për jetën e njeriut me natyrën e saj jetëshpëtuese. Megjithatë, diagnoza e hershme dhe trajtimi në kohë sigurojnë rezultate më të suksesshme kundër tumoreve të gjëndrës timus.