Gjoksi grykë (Pektus Ekskavatum)

Gjoksi grykë (Pektus Ekskavatum) është një çrregullim i gjoksit që zakonisht përkufizohet si “Gjoks grykë”. Ky çrregullim, i cili tregon deformim në murin e kraharorit, shkakton një kolaps nga brenda në strukturën e kërcit të quajtur sternum, i cili lidh kockën e mesme të gjoksit me brinjët. Siç mund të shihet tek të rriturit, është e nevojshme të përdoren mirë simptomat e këtij çrregullimi, i cili shfaqet edhe tek foshnjat.

Gjoksi grykë

Ndërkohë që një numër i konsiderueshëm pacientësh ankohen për probleme të shkaktuara nga deformimet, thuhet se disa pacientë përballen me probleme për shkak të presionit në mushkëri dhe në zemër. Bëhet e ditur se ky problem, i cili zakonisht vërehet si dhimbje gjoksi dhe gulçim, çon në kushte të tilla si lodhja e shpejtë tek fëmijët.

Cilat janë shkaqet e sëmundjes së Gjoksit grykë?

Nuk ishte e qartë pse ndodh çrregullimi i gjoksit. Në përgjithësi pranohet se kjo sëmundje, e cila zakonisht shihet me tranzicion gjenetik, shfaqet në 40% të njerëzve me këtë problem në familjen e tyre. Prandaj, në këtë drejtim duhet të vlerësohen me kujdes edhe fëmijët e familjeve që kanë probleme me këtë sëmundje.

Si bëhet diagnostikimi i gjoksit grykë?

Pas kontrolleve të mjekut, duhet të aplikohen të gjitha zgjidhjet fizike për trajtimin e çrregullimit të gjoksit grykë të diagnostikuar. Metodat e përdorura në këtë kontekst pranohen si rëntgen, CT dhe ekokardiografi. Menjëherë pas aplikimit të të gjitha këtyre metodave, zbatohen aplikacione që do të ndikojnë pozitivisht në shëndetin e pacientit.

Si të trajtohet sëmundja e gjoksit grykë?

Duhet të bëhen vlerësime për deformimin në gjoksin e pacientit në lidhje me trajtimin e sëmundjes. Në varësi të deformimit, fillojnë aplikimet e trajtimit kirurgjik. Opsionet që njihen si metoda Nuss dhe që japin rezultate të suksesshme për këtë problem dalin në plan të parë. Falë teknikës kirurgjikale minimalisht invazive, e cila kryhet me kamerë dhe mënyrë të mbyllur, rezultatet e suksesshme merren në një kohë të shkurtër.

Në kuadër të këtij aplikacioni, i cili ndikon pozitivisht në kohën e rikuperimit dhe redukton kohëzgjatjen e qëndrimit në spital, rehatia e pacientit arrin nivelin ideal. Në këtë kontekst, preferenca e teknikës Nuss lidhur me sëmundjen e gjoksit grykë është shumë e vlefshme përsa i përket trajtimit. Përveç këtij aplikacioni, disa pacientë trajtohen me pompë.