Kolonoskopia

Kolonoskopia shprehet si procedurë endoskopike në të cilën ekzaminohen rektokloskopia dhe zorra e trasha. Gjatë procesit të kolonoskopisë, polipet në zorrën e trashë mund të hiqen. Prandaj, mostrat e indeve merren për t’u ekzaminuar në laborator.

Kolonoskopia

Kolonoskopia shprehet si procedurë endoskopike në të cilën ekzaminohen rektokloskopia dhe zorra e trasha. Gjatë procesit të kolonoskopisë, polipet në zorrën e trashë mund të hiqen. Prandaj, mostrat e indeve merren për t'u ekzaminuar në laborator. Kjo procedurë, e cila kryhet duke hyrë nëpërmjet anusit, përdoret për diagnostikim dhe mjekim. Ekzaminimet bëhen me dritë dhe kamerë të vendosur në fund të tubit të endoskopit.

Në cilat sëmundje preferohet kolonoskopia?

 Ne mund të përmendim qëllimet e kolonoskopisë si më poshtë.

  • Kolonoskopia kryhet për shkak të ankesave të dhimbjeve të stomakut, gjakderdhje rektale, kapsllëk kronik, anemi të pashpjegueshme, mungesë hekuri, diarre kronike dhe humbje peshe të pashpjegueshme.
  • Përdoret për ekzaminimin e kancerit të zorrëve. Në rast të mungesës së ankesave, përdoret për diagnostikimin e hershëm të kancerit të rektumit dhe të zorrës së trashë.
  • Bëhet për kontrollin e polipeve. Kolonoskopia kryhet në periudha të caktuara tek individët me polipe të zorrëve. Heqja e polipeve të zorrëve gjatë kolonoskopisë me diagnozë të hershme siguron mbrojtje nga kanceri i zorrëve.

Si kryhet kolonoskopia?

 Ekziston një proces përgatitor përpara kolonoskopisë. Nëse ka kushte si shtatzënia, sëmundje të zemrës, sëmundje të mushkërive, ilaçe të përdorura, alergji ndaj ilaçeve dhe diabeti, mjeku duhet të informohet për këto gjendje. Më pas është i nevojshëm pastrimi i zorrëve për një kolonoskopi të suksesshme. Për këtë aplikohen metoda të ndryshme. Pas kësaj procedure, pacientit mund të qetësohet ose t'i jepet anestezi e përgjithshme.

Pacienti është i veshur me pantallona kolonoskopike dhe shtrihet anash. Duke tërhequr gjunjët në kraharor, pacienti merr pozicionin e kolonoskopisë dhe mjeku vendos mjetin e nevojshëm në rektum. Biopsia mund të kryhet përmes një instrumenti të veçantë në pikën e situatës jonormale.

Imazhet dërgohen në një monitor të jashtëm me kamerën të lëshuar në zorrët. Në këtë mënyrë, mjeku ekzaminon zorrët tuaja me lehtësi. Pasi të regjistrohen imazhet, kolonoskopi hiqet dhe pacienti zgjohet.

Gjërat që duhen marrë parasysh përpara kolonoskopisë

Para këtij operacioni mund të kërkohet një dietë përgatitore. Kjo situatë ndryshon sipas pacientit. Me udhëzimin e mjekut tuaj, ju mund të ndiqni një program të shkurtër diete. Nga mesnata para operacionit, asgjë nuk duhet të hahet apo të pihet. Pas orës 18.00 të ditës para operacionit, është e nevojshme të merren medikamente për pastrimin e zorrëve. Së fundi, ushqimi i ngurtë ose i lëngshëm nuk duhet të konsumohet në asnjë mënyrë në ditën kur do të aplikohet kolonoskopia.